1. Home
  2. Knowledge base
  3. Begrippenlijst
  4. Wat betekenen domeinkaping en cybersquatting?

Wat betekenen domeinkaping en cybersquatting?

Domeinkaping en cybersquatting lijken op elkaar, maar hebben verschillende intenties. Bij domeinkaping wordt een bestaand domein overgenomen om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens of in een poging om de merkidentiteit te misbruiken.

Cybersquatting draait om het vroegtijdig registreren van bepaalde domeinnamen om ze later met hoge winst door te verkopen. In deze blog bespreken we hoe deze praktijken werken, wat de risico’s zijn en hoe je jouw online reputatie effectief kunt beschermen.

Wat is domeinnaamkaping?

Domeinnaamkaping is een vorm van online diefstal waarbij een zogenaamde domeinkaper de controle over jouw domeinnaam probeert over te nemen. Bij domeinnaamkaping probeert een kwaadwillende jouw domeinnaam te stelen, bijvoorbeeld door het account bij je registrar te hacken of door zich voor te doen als de rechtmatige eigenaar.

Hierdoor kunnen domeinkapers jouw website gebruiken voor eigen gewin, zoals het omleiden van bezoekers naar een andere site of toegang krijgen tot persoonlijke gegevens.

Voorbeeld domeinkaping

Stel: je hebt een bakkerij genaamd ‘Lekker Pateeke’, met ‘lekkerpateeke.be‘ als domeinnaam. Plots merk je dat je geen toegang meer hebt tot je site, en er verschijnt ineens een andere pagina die niets met jouw bedrijf te maken heeft. Een hacker heeft je domein gekaapt. Iemand heeft via je domeinregistrar toegang gekregen tot jouw domeinnaam en deze overgenomen. Dit is een voorbeeld van domeinnaamkaping: jouw domein is gestolen en wordt nu misbruikt.

Wat is cybersquatting?

We spreken over cybersquatting wanneer cybersquatters opzettelijk een domeinnaam registreren die sterk lijkt op de naam van een bekend bedrijf of merk, zonder dat ze daar rechten op hebben. Ze willen hiermee veel geld verdienen door de domeinnaam later tegen een hoge prijs te verkopen aan het bedrijf dat het domein eigenlijk hoort te bezitten.

Voorbeeld cybersquatting:

Stel: je hebt een bedrijf genaamd ‘Stijnrenovatiewerken’ en een cybersquatter

registreert vooraf het domein ‘Stijnrenovatiewerken.be‘ voordat jij dat doet. De cyberquatter biedt de domeinnaam vervolgens te koop aan tegen een heel hoge prijs, in de hoop dat jij toehapt.

Wat zijn de vier soorten cybersquatting?

  • Typosquatting of typopiraterij: het registreren van domeinen die lijken op bekende merken, maar met spelfouten (bijv. ‘alberthijn.nl‘ in plaats van albertheijn.nl)
  • Merksquatting: Het registreren van domeinnamen met bestaande merk- of bedrijfsnamen om deze later te verkopen aan de merkhouder.
  • Identiteitssquatting: Het registreren van domeinen met de naam van een bekende persoon om deze te misbruiken of te verkopen.
  • Gijzelingsquatting: Het registreren van een domein dat een ander bedrijf zou willen gebruiken, met het doel om hoge sommen geld te vragen voor de overdracht.

Onethisch of creatieve manier om geld te verdienen?

Cybersquatting wordt doorgaans als onethisch gezien, omdat het misbruik maakt van de merkwaarde of reputatie van anderen zonder hun toestemming. Bedrijven kunnen hierdoor financiële schade lijden en klanten kunnen worden misleid.

Eigenlijk is het een soort van uitbuiting, waarbij de cybersquatter probeert te profiteren van andermans succes.

Geen duidelijke wetgeving

Omdat er in België en Nederland (in tegenstelling tot de VS) geen duidelijke wet is die cybersquatting bestraft, beschouwen sommigen het strategisch registreren van domeinnamen daarom als een creatieve manier om geld te verdienen.

Ondanks het ontbreken van een specifieke wet tegen cybersquatting, zijn er juridische mogelijkheden om het via merkrecht en domeinnaamgeschillenprocedures inbreuken aan te pakken, en wordt de praktijk over het algemeen als onethisch en schadelijk beschouwd.

Domeinkaping vs cybersquatting: het verschil

Domenkaping en cybersquatting zijn allebei vormen van domeinmisbruik. De grootste verschillen zijn de vorm van uitvoering en het achterliggend doel.

Kort gezegd: bij domeinkaping wordt een bestaand domein gestolen, terwijl bij cybersquatting een nieuwe domeinnaam wordt geregistreerd met verkeerde intenties.

Stelen of vroegtijdig registreren

Is je domeinnaam gekaapt, dan heeft een domeinkaper de controle over jouw domeinnaam overgenomen. De kaper steelt als het ware je domeinnaam en krijgt volledige controle over de website.

Terwijl bij cybersquatting iemand bewust een domeinnaam registreert die lijkt op een bekend merk of bedrijfsnaam, zonder dat ze daar recht op hebben. De bedoeling is vaak om de domeinnaam voor veel geld door te verkopen aan de rechtmatige eigenaar, of om verkeer naar hun eigen site te leiden.

Domeinnaam gekaapt, wat nu?

  • Neem direct contact op met je domeinregistrar: vraag hulp om de controle over je domeinnaam terug te krijgen.
  • Controleer je accounts op beveiligingslekken: zorg ervoor dat je wachtwoorden en beveiligingsinstellingen up-to-date zijn om verdere schade te voorkomen.
  • Dien een klacht in bij een geschillenprocedure: gebruik de UDRP (Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy) of, in Nederland, de ADR-procedure van SIDN om het domein terug te vorderen.
  • Zoek juridische hulp: schakel desnoods een advocaat in om juridische stappen te ondernemen op basis van merkrecht of contractbreuk.
  • Beveilig je domein voor de toekomst: overweeg extra beveiligingsmaatregelen zoals tweestapsverificatie of een domeinnaamlock bij je registrar.

Laat je niet vangen door cybersquatting

  • Registreer je domeinnaam vroeg: zorg dat je de domeinnaam van je merk of bedrijf zo snel mogelijk registreert, ook in verschillende varianten (.nl, .com, .net).
  • Bescherm je merk: registreer je merknaam bij de officiële instanties, om juridische bescherming te hebben.
  • Claim domeinen met veelvoorkomende fouten: registreer variaties van je domeinnaam (zoals spelfouten of andere extensies) om typosquatting te voorkomen.
  • Monitor nieuwe domeinregistraties: gebruik tools om in de gaten te houden of iemand een domeinnaam registreert die lijkt op jouw merk.
  • Schakel domeinnaambeveiliging in: veel domeinregistrars bieden beveiligingsopties, zoals domain locking en tweestapsverificatie, om te voorkomen dat iemand onrechtmatig wijzigingen aanbrengt in jouw domeinnaam.

Geüpdatet op 13 november 2024

Heeft dit artikel jou geholpen?